Complete Gids voor het Wassen van Jeans: Behoud de Kwaliteit van Je Spijkerbroek - Delft Denim

Complete Gids voor het Wassen van Jeans: Behoud de Kwaliteit van Je Spijkerbroek

Introductie

De Denim wasgids - Houdt je spijkerbroek mooi

Of je nu worstelt met een nieuwe jeans of je trouwe denim fris wilt houden, onze gids verheldert 'hoe was je een spijkerbroek' met gemak en expertise. Van de essentiële stappen voor het wassen van jeans tot de fijne kneepjes die de levensduur verlengen – wij zorgen dat jouw spijkerbroek de zorg krijgt die het verdient. Volg onze deskundige adviezen om je denim te laten stralen en ontdek de beste praktijken voor het wassen van jeans.

Bijna iedereen heeft wel een favoriete spijkerbroek waarvan je hoopt dat ie je leven lang mee zal gaan. Maar hoe verzorg je je spijkerbroek nu het allerbest en zorg je ervoor dat ie zo lang mogelijk mee gaat? Wassen is daarbij van essentieel belang. Heb je geen idee hoe? Geen zorgen, wij hebben de ultieme wasgids samengesteld om ervoor te zorgen dat jouw geliefde jeans er altijd fris en stijlvol uitziet. Ontdek hieronder de beste methoden en geheime trucs om je spijkerbroeken te wassen en hun levensduur te verlengen.

Hoe vaak moet je je jeans wassen?

Een goede vuistregel hiervoor is om je jeans pas na zo'n 5 tot 10 keer dragen te wassen, tenzij ze eruitzien alsof ze een gevecht hebben verloren tegen een chocolade-ijsje.

Hoe was ik mijn spijkerbroek?

Of je hem nu met de hand wast of in de wasmachine gooit, draai die broek binnenstebuiten. Dit helpt om de kleur langer te behouden en slijtage aan de buitenkant te verminderen. Ga je de broek daarna strijken? Strijk de broek binnenstebuiten voor optimaal kleurbehoud.

Azijn

Azijn is een slimme truc om de kleur te behouden en zeepresten te verwijderen. Gooi een scheutje azijn in het laatste spoelwater, maar overdrijf het niet. We willen geen azijn-geurende broek! Ongeveer een kwart tot een halve kop azijn per wasbeurt is meestal genoeg.

Volg deze relaxte richtlijnen om je spijkerbroeken er geweldig uit te laten zien en voelen, en vergeet niet het waslabel van je jeans te raadplegen voor specifieke instructies. Zo kun je nog vele avonturen beleven in je favoriete denim zonder zorgen! Optimaliseer je denimverzorging met onze handige wasgids.

Je spijkerbroek wassen met de hand

Als je echt van je jeans houdt en ze een VIP-behandeling wilt geven, kun je overwegen om ze met de hand te wassen. Vul een emmer met lauw water en voeg een beetje mild wasmiddel toe. Laat je spijkerbroek erin weken en geef 'm een liefdevolle massage om vlekken te verwijderen. Vraag af en toe of hij zich nog goed voelt en spoel 'm grondig uit. Knijp voorzichtig het overtollige water eruit.

We hebben 10 stappen voor je op een rijtje gezet voor de beste resultaten. Lees hier hoe je je spijkerbroek op de juiste manier verzorgt voor duurzaamheid en behoud van kleur. 

De 10 stappen van handmatig spijkerbroek wassen

  • Trek je spijkerbroek uit, dat is wel zo praktisch
  • Keer de broek binnenstebuiten
  • Vul de gootsteen of een emmer met lauw water
  • Voeg ½ kopje (1 dl) witte azijn toe (het heldere soort)
  • Voeg een beetje niet-bleek wasmiddel toe en meng het met het water
  • Was de jeans een paar minuten en verwijder voorzichtig eventuele vlekken zonder overdreven te wrijven. 
  • Laat de broek vervolgens 30-60 minuten weken
  • Laat het water weglopen en spoel de jeans grondig uit
  • Doe de jeans in de wasmachine en draai een 'alleen centrifugeren' programma (max 900 tpm)
  • Keer de spijkerbroek weer goed om en droog deze aan de lijn. Als alternatief kun je de jeans plat laten drogen op een handdoek. Doe de spijkerbroek nooit in de droger!

Als je bovenstaande stappen volgt, verleng je de levensduur van je broek. Vergeet niet het waslabel van je spijkerbroek te raadplegen voor specifieke instructies. Zo blijft je denim er fantastisch uitzien, was na was!

Spijkerbroek wassen in de wasmachine

Leuk idee hoor, zo’n handwas maar de meeste van ons kiezen toch liever voor de wasmachine. Kies daarbij het delicate wasprogramma om je spijkerbroek te sparen. Hiermee voorkom je ruwe behandeling en zorg je ervoor dat je broek langer meegaat. Gebruik lauw water, bij voorkeur niet warmer dan 30 graden Celsius. Hete temperaturen kunnen de kleur van je spijkerbroek doen vervagen en de stof beschadigen. Wasverzachter is een keiharde no-go voor spijkerbroeken; het kan de vezels verzachten en de elasticiteit verminderen waardoor je broek sneller slijt. Lekker laten staan dus die wasverzachter. 

Wil je weten hoe je je spijkerbroek in de wasmachine wast zonder kwaliteit te verliezen? Hieronder hebben we 6 stappen neergezet die je helpen om je denim fris en levendig te houden. Leer hoe je je spijkerbroek op de juiste manier wast voor een langdurige uitstraling. 

De 6 stappen voor optimaal resultaat als je je jeans in de wasmachine doet:

  • Echt trek je spijkerbroek uit, dan gaat het echt veel makkelijker
  • Keer de broek vervolgens binnenstebuiten
  • Doe de spijkerbroek in de wasmachine en kies voor een 'delicaat' programma met een centrifugeersnelheid van 900 tpm of minder
  • Voeg een geschikte hoeveelheid wasmiddel zonder bleekmiddel toe
  • Optioneel: Voeg ½ kopje witte azijn toe aan het wasverzachtervakje van de wasmachine tijdens de spoelcyclus. 
  • Zodra de wasmachine klaar is, haal je de spijkerbroek onmiddellijk uit de machine, strijk je eventuele kreukels glad en droog je de broek aan de lijn. Een spijkerbroek gaat nooit in de droger!

Volg deze eenvoudige stappen om je jeans in de wasmachine te wassen voor optimaal behoud van kleur en pasvorm. 

Recap

We zetten de belangrijkste aspecten van het wassen van een spijkerbroek voor je op een rijtje. Let je op?  

Absoluut doen

Absoluut niet doen


  • Keer je spijkerbroek binnenstebuiten voordat je begint met wassen

  • Was je spijkerbroek niet te vaak

  • Was de broek rustig, gebruik bijv een delicaat wasprogramma

  • Vermijd het gebruik van een bleekmiddel bij het wassen 

  • Strijken? Aan de binnenkant, dus houd de broek binnenstebuiten

  • Doe je spijkerbroek NOOIT in de droger


Waarom doe je je spijkerbroek niet in de droger? 

‘Ik doe mijn spijkerbroek altijd in de droger, wat is het probleem?’ horen we je denken. We leggen het uit: Spijkerstof is gemaakt van katoen, dat gaat krimpen als het wordt blootgesteld aan hoge hitte, zoals die van een droger. Hierdoor kan je broek korter en smaller worden. 

Ook kan de hitte van de droger zorgen voor vervaging van kleur, zeker bij donkere denim. Drogers gebruiken luchtbeweging en wrijving om kleding te drogen, dit kan leiden tot vroege slijtage van de stof wat weer kan leiden tot gaten en scheuren waardoor de levensduur van je spijkerbroek verkort wordt. Mits je voor de ‘versleten look’ wilt gaan, wil je niet dat je spijkerbroek aangetast wordt. 

Bovendien is het niet verkeerd om wat minder energie te gebruiken en voor milieuvriendelijkere alternatieven te kiezen, zoals drogen aan de lucht. 

Veelgestelde vragen 

Hoe behoud ik de kleur van mijn spijkerbroek?

Was spijkerbroeken binnenstebuiten om de kleur te behouden. Gebruik ook een mild wasmiddel en koud water om vervaging te voorkomen.

Kan ik mijn spijkerbroek samen met andere kledingstukken wassen?

Je kunt spijkerbroeken meestal samen met andere kledingstukken wassen, zolang de kleuren niet kunnen afgeven. Was nieuwe spijkerbroeken de eerste paar keer apart om te voorkomen dat de kleur afgeeft op andere kleding.

Hoe verwijder ik vlekken uit mijn spijkerbroek?

Behandel vlekken onmiddellijk met een vlekkenverwijderaar voordat je de broek wast. Volg de aanwijzingen op het etiket van de vlekkenverwijderaar.

Hoe kan ik krimpen van spijkerbroeken voorkomen?

Was spijkerbroeken in koud of lauw water en vermijd hoge droogtemperaturen om krimp te beperken.

Kan ik mijn spijkerbroek stomen in plaats van wassen?

Spijkerbroeken kunnen worden gestoomd om geurtjes te verwijderen en op te frissen zonder ze te wassen. Stomen kan de levensduur van de broek verlengen.

Onthoud dat de specifieke verzorgingsinstructies kunnen variëren afhankelijk van het merk en type spijkerbroek, dus raadpleeg altijd het waslabel voor de beste richtlijnen.

Wil je deze guide in een mooie en compacte infographic ontvangen? Schrijf je dan nu in en krijg hem gratis in je mail.