Organisch Katoen in Jeans: De Slimme Keuze voor Stijl en Planeet - Delft Denim

Organisch Katoen in Jeans: De Slimme Keuze voor Stijl en Planeet

Bij Delft Denim vinden we het belangrijk om de allerbeste broek voor jou te maken. Dat betekent niet alleen een broek maken die er stijlvol uitziet, maar we houden daarbij ook rekening met de manier van produceren. Wij willen onze belasting voor het milieu zo minimaal mogelijk houden en hebben er daarom voor gekozen om onze stoffen te laten maken van organisch katoen. Niet zomaar een stof, maar een ware game changer in de modewereld. 

Wat is organisch katoen?

Organisch katoen wordt verbouwd zonder schadelijke pesticiden of kunstmest. Denk aan katoen zoals Moeder Natuur het bedoeld heeft: puur, onbewerkt en vrij van chemicaliën. Het organisch katoen dat in onze stoffen verwerkt wordt, wordt bovendien verbouwd door de stoffenproducent zelf. Op een veld vlakbij de fabriek. Dit scheelt transportkosten, uitstoot en wat al niet meer. 

Wat zijn de voordelen van organisch katoen?

Waarom is deze wonderstof zo’n game changer voor de industrie? Nou, organisch katoen heeft, zeker in vergelijking met conventioneel, niet-biologisch katoen, ontzettend veel voordelen voor het milieu, namelijk: 

  • Minder Watergebruik: Organisch katoen heeft veel minder water nodig dan traditioneel katoen. We zijn zuinig met elke druppel.
  • Geen Chemicaliën: Dit betekent minder vervuiling in onze rivieren en lucht. Schoon en helder, zoals we het graag zien.
  • Betere Bodemgezondheid: Organisch katoen verbetert de vruchtbaarheid van de bodem, in plaats van het uit te putten
  • Betere Arbeidsomstandigheden: Boeren die betrokken zijn bij de productie van organisch katoen werken onder betere arbeidsomstandigheden. Organische certificeringen kunnen ook zorgen voor eerlijke handelspraktijken
  • Hypoallergeen: Organisch katoen is vaak hypoallergeen, omdat het geteeld wordt zonder het gebruik van chemicaliën die allergieën kunnen veroorzaken. 

Waarom jij ook blij wordt van organisch katoen in je kleding

Nu vraag je je misschien af: ‘leuk voor het milieu, maar zijn er ook voordelen voor mij?’. Jazeker, die zijn er. Een greep uit de voordelen voor jou:

  • Minder blootstelling aan chemicaliën: Doordat organisch katoen wordt geteeld zonder het gebruik van schadelijke pesticiden en herbiciden, word jij minder blootgesteld aan schadelijke stoffen wat voordelig is voor je gezondheid
  • Zachter voor de huid: Organisch katoen wordt beschouwd als zachter dan conventioneel katoen. Erg prettig dus voor mensen met een gevoelige huid.
  • Milieubewustzijn: Organisch katoen stelt je in staat milieubewuste keuzes te maken. Als je waarde hecht aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, is dit een manier om bij te dragen aan milieubehoud.
  • Beter vochtbeheer: Organisch katoen heeft de natuurlijke eigenschap vocht goed te absorberen en af te voeren. Dit kan helpen bij het reguleren van je lichaamstemperatuur waardoor je je comfortabel voelt.
  • Duurzaamheid: Organisch katoenen producten zijn vaak duurzaam geproduceerd, wat kan resulteren in langer behoud van je kledingstukken.

Een keerzijde van organisch katoen is het feit dat het beperkter beschikbaar is dan conventioneel katoen en dat de productiekosten hoger liggen. Dit betekent dat de broeken duurder zijn om te produceren en je voor een Delft Denim broek dus een hogere prijs betaalt dan wanneer je je broek bij bijvoorbeeld de H&M, Vero Moda of de Zara haalt. De investering is dus iets groter, maar dan heb je ook écht wat. 

Groen Garen, Blauwe Jeans

Bij Delft Denim stoppen we niet bij 'gewoon goed genoeg'. We streven naar het beste - voor jou en de planeet. En net als je denkt dat het niet duurzamer kan, hebben wij toch een manier gevonden om hier nóg een schepje bovenop te doen. Behalve organisch katoen maken we in onze broeken namelijk ook gebruik van pre-consumer gerecycled katoen. Wat is dat nou weer? Dat is katoen dat wordt herwonnen uit productieresten. Stukken stof die het in de fabriek niet hebben gehaald in het kledingstuk zeg maar. Deze stoffen hergebruiken is een slimme manier om afval te verminderen en de levenscyclus van materialen te verlengen. In onze volgende blog vertellen we je hier meer over. 

 

Een schonere toekomst

Delft Denim probeert bewust te kijken wat we kunnen doen om de impact van onze kleding kleiner te maken op het milieu. Door onze broeken te maken van organisch en gerecycled katoen zetten we een stap richting een groenere en schonere toekomst voor jou en onze planeet. Loop je met ons mee?